Jakten på julestemningen

Har pynta i gangen.

Jeg elsker jul. Og jeg har et sånt bilde i hodet av desember som en endeløs måned fullpakket av lys, lukt, lyd og stemning, og inni hodet mitt ser jeg meg selv sitte i sofakroken, småsalig (muligens på grunn av rødvinsglasset jeg ser meg selv med), mens jeg ser på Love Actually og det er fyr i peisen og lys på juletreet og det lukter pepperkaker og jeg hører julemusikk og alt er bare innmari, innmari kooooselig.

Det er fjerde desember, og det nærmeste jeg har kommet noe av det jeg nettopp har beskrevet er sofaputemønster i fjeset etter at jeg sannsynligvis besvimte i 25 minutter mens halvannen unge så på et eller annet skrålete program på barnetv. Ute er det surt regn, eskene med julepynt står fortsatt åpnet litt rundt omkring, pynten er enda mer rundt omkring, og jeg husker ikke sist jeg hadde tilgang til tv og rødvin og hvilepuls på en gang.

Det er noe i dette regnestykket som ikke stemmer. Det er dessverre meg. Men jeg har jo feiret jul nesten 40 ganger, så jeg kan jo ikke være helt ute på jordet heller.

Her er sånn jeg tror det er: Jeg husker alle disse små puslebitene som tilsammen er jul for meg, og i løpet av de 11 månedene som går mellom hver gang dette snurrer i gang, komprimerer jeg det til en slags jule-essens. Og så glemmer jeg at jeg må blande den ut med 31 dager med kaos.

Virginia Woolf har beskrevet «little moments of being»; disse små, sterke øyeblikkene hvor absolutt alt bare stemmer. Og det er kanskje med julestemningen som med lykkefølelsen – snarere enn en vedvarende følelse, er det disse små glimtene av noe som er veldig, veldig bra – og så er det det vi husker?

Sånn må det være. Da stresser jeg ikke mer med det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s