Alt jeg ikke er

Tjukke, blanke, fine bøker om vin og druer og distrikter og bouquet. De står og pynter i hylla, men jeg kan ikke huske at jeg har lest dem. Jeg som er så glad i vin? Det er litt rart.

Gyldendals vinhåndbok, for eksempel. Den er sikkert kjempebra. Men når jeg åpner den, kommer det en sånn litt treg lyd, som det alltid gjør når man åpner en bok for første gang. Jeg aner ikke hvor lenge jeg har hatt den. Ikke Oz Clarkes «Druer og viner fra hele verden» heller. Men den ser staselig ut, det skal den ha.

Jeg teller, og finner fire-fem liknende bøker. Og en stabel med litt avanserte kokebøker. «Gordon Ramsay’s passion for seafood», for eksempel. Eller, jeg vet jo ikke hvor avansert den er. Jeg har jo ikke åpnet den heller.

Stabelen med bøker på gulvet vokser. Jeg krymper. Jeg har jo faktisk brukt penger på dette her. MYE penger. Jeg har ikke akkurat kjøpt disse bøkene på Mammutsalg.

Jeg vet jo hva jeg har tenkt. Jeg er kronisk nysgjerrig, og elsker bøker. Og så liker jeg mat og vin. Men jeg har nok lyst til å ha lyst til å like det enda bedre. Jeg blir litt imponert over folk som sniffer og snuser og mener noe ordentlig om vin. Og jeg blir flau hvis de mener at den vinen jeg nettopp har drukket, og som jeg synes var helt ok, visstnok var bortimot udrikkelig. Jeg blir imponert over folk som lager avansert mat hjemme på sitt eget kjøkken. Jeg har også lyst å gjøre det. Akkurat som jeg blir imponert over folk som er vanvittig flinke til å spille et instrument, eller synge, men jeg er så langt unna å kunne imponere noen med musikk så der nøyer jeg meg med å beundre. Men matlaging, der bør jeg ha en sjanse. Jeg er ikke så verst til å bake brød, for eksempel. Og selv om jeg har et par litt pinlige riskoke-episoder bak meg, og et pinnekjøtt-saus-innfall (ikke spør) som fort kunne gjort meg singel, bør det fortsatt være innenfor rekkevidde.

Bortsett fra at jeg antakelig ikke har så lyst å bli flink til å lage mat, som jeg har lyst til å imponere. Jeg har lyst å være en sånn som er flink til alt, sånn at folk jeg kjenner bare sier «wooooow, Siri!» Og det er jo en egenskap som er omtrent like sjarmerende som den nyvalgte presidenten i USA.

(Jeg er såpass selvransakende her at det er fint om dere farer litt fint med meg nå.)

Men altså, denne stabelen med bøker. Når jeg nå har kommet så langt at jeg har begynt å desimere bokhylla, er jeg snart ferdig med den ganske omfattende prosessen det er å flytte fra 241 til 84 kvadratmeter. Fra grovsortering i container, til sortering i esker som kan gis videre, til finsortering i hyller, skap og skuffer. Og det som er rart, er at ting jeg aldri i livet ville kvittet meg med da jeg fortsatt var på container-stadiet, ikke er vanskelig å kvitte seg med nå.

En stabel med flotte bøker ligger i gangen, klar til å kjøres til Fretex. Når jeg går forbi bokhylla nå, er det ingen uleste vinbøker som minner meg på at jeg ikke kan så mye om vin. De eneste kokebøkene jeg har igjen, er de som er så godt brukt at melskyen står når jeg åpner dem. Ting etter ting som ikke er meg forsvinner ut. Og det er akkurat som det blir bedre plass til det som er meg.

Jeg er for eksempel bedre til å drikke vin enn til å snakke om den. Jeg kan leve med det.

Blogglistenhits

3 tanker om “Alt jeg ikke er”

  1. Jeg fikk høre at man måtte ha bokhylle. Jeg trodde også jeg måtte ha det. Jeg arvet en masse bøker. Ingen i de foregående generasjonene hadde lest dem. Jeg er sikker. De knirket også.

    Nå har jeg ikke bokhylle. Dvs jeg har en hylle med bøker som jeg skal lese. Når jeg har lest dem gir jeg dem videre. Jeg oppbevarer ikke lenger. Ikke mammas avlagte telysestaker heller……

    Jeg føler meg teit, men kanskje ikke så teit allikevel, det er godt å se at jeg ikke er alene?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s