Return of the Julemenneske

img_85641160Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men plutselig sitter jeg her og lager julekalender. Det er lenge til desember. Alt for lenge, synes jeg i dag. Jeg har lyst å kjøpe juletre. 13. november er kanskje litt tidlig. Jeg ser den. Men jeg har dratt fram julepynten. Jeg skal bare se litt på den.

Jula har ligget litt brakk her noen år. Det er så mange tradisjoner som på en eller annen måte er knyttet opp til familie. Men hva skjer med familietradisjonene når familien endrer form? De første annerledesjulene ble litt blasse.

Akkurat som boet ble delt; mummikopper til den ene, tallerkener til den andre, ble jeg sittende og se på juletradisjonene. Sild? Sild er digg. Men jeg kan ikke lage sild. Skal jeg lære meg det? Vet ikke. Er det egentlig min tradisjon? Nei. Men har det blitt det? Vet ikke. Julekaker. Spiser vi egentlig julekaker? Vet ikke. Juletre? Hvis vi ikke skal være her på julaften, er det egentlig noe poeng? Vet ikke. Julerevy? Vet ikke. Hvem sin juletradisjon er det, egentlig? Vet ikke. Juleverksted? Vet ikke. Vet ikke, vet ikke, vet ikke. Når jula plukkes fra hverandre i sine enkelte bestanddeler virker den liksom ikke så magisk likevel.

Jeg har alltid vært julemenneske. Jeg har vært barnslig, strålende glad over å lage julekalendere til både små og store, rigge juleverksted med julegrøt og gløgg og julemusikk og pepperkaker og absolutt overflod av alt som på en eller annen måte har med jul å gjøre. 50/50 magisk og manisk.

img_85861161Det var før juledepresjonen. Jeg laget kalender, men droppet juletre. Jeg droppet juleverksted, det ble bare rot likevel. Jeg ble med på julerevy, men det var litt ork. Pepperkaker, ork. Ork, ork, ork. Ork er verken grønt eller glitrende. Jul ble noe som måtte gjennomføres. Den hjemmelagede pakkekalenderen, laget av en solid treplate og øyeskruer, dimensjonert for en overflod av både unger og jul, var plutselig ikke morsom mer, den var bare teit.

Og den var teit så seint som i fjor, så jeg vet ikke helt hva som har skjedd. Men jeg har funnet den fram, og laget en haug med små spiselige pakker. Jeg lurer på om det er for tidlig å henge den opp. Og jeg spurte ungene senest i går om ikke vi rett og slett skal prøve å få plass til et juletre i vår lille leilighet i år. I hele desember, ikke bare mellom lille julaften og nyttår. Og kanskje vi skal ha juleverksted? Et bitte, bitte lite ett?

I år tror jeg faktisk det blir jul igjen. 70/30 magisk og manisk.

 

11 tanker om “Return of the Julemenneske”

 1. Du får hive deg på min tradisjon, 1. Desember er det inn med juletre og full jul her i huset. Det er jo førjulstiden som er den beste uansett sykes nå jeg. På den måten kan selve julen bli som den blir med tanke at det ofte blir reising da men huset ditt før jul kan du lage til ditt hvert år. 😊😊

  Likt av 1 person

 2. Jeg kjenner igjen!

  I år blir det juletre. Jeg hadde pakkekalender i fjor men jentene var ikke overvettes begeistret, kanskje jeg bare suger på å handle de rette tingene? Kanskje jeg ombestemmer meg brått rett før 1.desember (les når lønna kommer inn på konto).

  Hva er mine tradisjoner, hva er hans, hva er våre, hva liker jeg, hva vil jeg føre videre…. tid for refleksjon!

  Likt av 1 person

 3. Jeg er også den maniske julefeen som fikser ny pynt hvert sabla år, adventsstaken er ikke en enkel greie med 4 lys, å neida, her er det frisk amaryllis, mose, eføy, trollhassel og fine,fine lys plassert på ett gigantisk fat.

  I fjor aner fikk jeg ikke med meg advent i det hele tatt. Eh. Vel, når barna var hos meg gjorde jeg en halvhjertet innsats med noen te-lys fra Kiwi plassert i noen grusomme telysestaker fra IKEA.

  Tror fortsatt mesteparten av all julepynt ligger nedpakket hos eks. Og foreløpig så har jeg ingen trang til å pakke den opp og ta den hit. Finnes det fortsatt restplasser til Kanariholmen?

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s