Intervju om bokprosjektet vårt

Varingen har intervjuet oss om stjernefamilie-boka vi jobber med. Det er intet mindre enn en ekte hjemme-hos-reportasje, med en nesten ryddig kjøkkenbenk! Saken stod på trykk 16. desember, men ligger ikke på nett – så vi har fått lov å dele teksten her.

– Vi får minst 10.000 nye i målgruppa hvert år

Hvordan lever man egentlig med det der bruddet og mine, dine, våre barn? Siri Gjelsvik og Øystein Østraat skriver bok med skråblikk og humor om et touchy emne. Nå vil de snakke med deg.

Tekst og foto: Liv Seiff, Varingen

En sykkel og et par plastski møter meg utenfor det røde rekkehuset på Nygård, inne er det forbausende ryddig og ungefritt for et par som til sammen har seks barn.

– Vi har en mild versjon. Hun bor i Stavanger. Hun gjør som ungene, bor to steder, sier Øystein Østraat.

Stjernefamilien
Annenhver uke har de barn på hver sin kant av landet. Annenhver uke er de samboere – uten barna – i Nittedal. Og så møtes alle sammen i ferier, høytider og langhelger.

– Enten helt rolig voksentid, sier Øystein.

– Eller mølje, sier Siri Gjelsvik.

– Full baluba, gliser Øystein.

Og nå skriver de bok sammen. Arbeidstittelen er «Fra kjernefamilie til stjernefamilie». (forts. under bildet)

img_9070
Seks og samliv: De traff hverandre etter respektive skilsmisser og har seks barn til sammen, Siri Gjelsvik og Øystein Østraat. Sånt blir det bok av. Nå vil de gjerne ha dine erfaringer. (Faksimile fra Varingen)

Absurde situasjoner
Manus skal være ferdig neste høst og boka kommer våren 2018. Frem til da skal de gjøre rundt 100 intervjuer med folk og fagfolk – om brudd, mine barn, dine barn og de nye familiene. Stjernefamiliene.

For hva gjør man når året plutselig har 53 uker og barna er fordelt på oddetall og partall? Eller sommerferieplanleggingen må starte i oktober – og 15 mennesker skal bli enige?

– Det er jo der prosjektet begynte. I de absurde situasjonene. Du må stå i det for å forstå det, sier Siri.

Interesse fra tre forlag
Hvert år er det nesten 10.000 som skiller seg i Norge. Det gir mye erfaringer.

– Man kommer i prat med folk i lignende situasjoner og det bobler opp, sier Siri. Selv brukte de mange timer i sofa og bil til å snakke om egne opplevelser og det de fanget opp.

– Så begynte vi å grave i det, og fant ut at denne boken har vi ikke sett, sier Øystein.  Med Siris skrivebakgrunn var veien til bok kort. Tre forlag ville gi den ut.

– Det er jo litt morsomt da, sier Siri.

Oppfordrer fedre til å ta kontakt
Nå vil de gjerne ha kontakt med flere.

– Alt blir anonymisert selvsagt. Og så har vi noen helt åpne intervjuer med fagpersoner og noen som har gått ut offentlig, sier Siri.

– Og vi ønsker oss flere fedre. Så langt er det flest damer vi har snakket med. Vi hører mye om far som ikke stiller opp, sier Øystein.

– Men vi må ha bredden, ikke bare damer, sier Siri.

Seks og samliv
Aller først ble tanker og materiale eltet i bloggen Seks og samliv.

– «Fem og samliv» hadde kanskje vært mindre stigmatiserende, men nå er vi nå en gang to voksne med til sammen seks barn, skriver de der, og fortsetter: – Vi skriver mye om nyfamilien, eller stjernefamilien; kjernefamilien som har endret form, men ikke funksjon.

Bloggen er ustyrtelig. Skråblikket intenst. Gjenkjennelsesfaktoren høy, i alt fra nettdating til ordbok for nyfamilier. Bloggen har fått mye oppmerksomhet. Morsomt om det vanskelige.

Potensielt minefelt
–  Vi har brukt bloggen til å finne form og fasong. Dette er et potensielt minefelt. Det er så mange involverte. Vi kan utlevere oss, men ikke barna, stemor, eksen . Harselere ja, men ikke trampe på noen. Vi har et godt forhold til ekser vi, men alt rundt brudd og nye familier er sårt og vanskelig, sier Siri.

Og for noen ekstra vanskelig: Unger som må hentes og leveres på bensinstasjonen, ekser som bare tar imot mail 12 på onsdager og voksne som ikke vil forholde seg til barns sykdom. (forts. under bildet)

img_9071_1
(Faksimile fra Varingen 16.12.16)

Felles skjebne, felles trøst
– Folk kan bli ganske sprø. Det er mye kompliserte historier. Mange har ekstremt dårlige erfaringer, sier Øystein.

– Skal det og i boka?

– Både ja og nei. Utgangspunktet er humor og skråblikk. Vi skal snakke med dem som får det til, og de som har rotet seg helt bort. En slags «felles skjebne, felles trøst». Pirke litt borti. Lufte litt og le litt. Det å kjenne seg igjen og le kan løse opp det meste, sier Siri.

–  Vi vet jo at det er mye sårt og vondt. Vi syns ikke det var ukomplisert å bryte opp vi heller.

Svelge kameler
Boka blir verken fagbok eller håndbok, og skal være fri for pekefingre.

–  Folk er såra og deprimerte. De har kanskje kommet i en kjempevanskelig livssituasjon, både økonomisk og personlig. Da kan ikke vi si at det bare er å samarbeide. Samtidig må voksne være voksne så barn kan være barn, sier Øystein.

– Det er derfor vi gjør så mange intervjuer. Så vi får masse svar. Og samarbeid kan gå bra, på kryss og tvers og kan til og med være hyggelig. Og ja, det en del kameler jeg har plikt til å svelge.

Bare dem i jula
De to har vært sammen i drøyt tre år. Å skrive sammen er morsomt.

– Drodlingen mellom oss er viktig. Øystein kommer med helt andre ting. Det å være to er så gøy. Vi blir bedre kjent med oss selv og hverandre, sier Siri.

De alt i gang med flere prosjekter.

I jula er de bare to.

– Neste år er vi fjorten. Hos oss er det stas å være sammen i høytider og ferier. Ungene har stor glede av hverandre. Vi har funnet en løsning som fungerer for oss. Det er ikke fasit for alle, sier Siri.

– Mer leven for henne
– Vi møtes på midten. Jeg har de yngste, sier Øystein om ungene på 15, 12, 9, 9, 7 og 6.

– Blir det kaos?

– Nei. Vi lager mer middag. Og det er mer legging, sier Siri.

– Når jeg har alle seks er det mindre styr, med alle storesøstrene – 4 jenter og to gutter som er yngst – er det barnevakt. Jeg får mer feriefølelse. For henne er det mer leven.

Planleggistan
– Har dere noen egne erfaringer dere vil dele?

De ler. Uke 53 i fjor.

– Ei venninne mistet den daglige kontakten med sin venninne på grunn av den ekstrauka, plutselig gikk ikke kabalen opp mer, sier Siri. Øystein nikker: – Tre av mine nærmeste venner. Frem til nyttår hadde jeg barnefri og de jobbefri i samme helg. Ikke nå. Det er jo håndterbart, men jeg må jo le litt.

–  Eller når vi går inn i Planleggistan og planlegger sommeren i oktober, sier Øystein.  Siri setter streker under: – Og jeg er ikke et planleggingsmenneske.

Eksen til samboeren til eksmannen
– Eksen til samboeren til eksmannen til deltidssamboeren sin samboer skal planlegge ferien. Det gjør at vi i fire ledd utover må ta fram kataloger for å se på hus Danmark, ler Øystein.

– Det er ganske mange som skal bli enig. Etter at jeg ble skilt er det mange mennesker jeg ikke kjenner som potensielt har stor innvirkning på livet mitt.

– Det er jo ikke et problem. Men en ny verden er det. De som uansett ikke har valgt situasjonen er ungene. Jo mindre knot og mer vi klarer å prate om ting jo bedre. Alt er lettere om man er litt raus, sier Siri.

«Åh stemor»
Respektive barneflokker kaller dem steforeldre. De to har bonusbarn.

– Det er det de er. Det er fantastisk å være i livene deres. Jeg hadde ikke kjent ungene så lenge før en av dem klatret opp i fanget mitt og sa «åh stemor». Jeg må ha sett litt tankefull ut. Barnet så forundret på meg – og sa «åh ste-mammaen min» i stedet, smiler Siri.

Klart hun smeltet da.

– Jeg har fått så mange nye flotte mennesker inn i livet mitt.

stjerne000092847
Siri Gjelsvik Øystein Østraat Fra kjernefamilien til stjernefamilien De traff hverandre etter respektive skilsmisser og har seks barn til sammen. Sånt blir det bok av. Nå vil de gjerne ha dine erfaringer om mine barn, dine barn, brudd og nye måter å være familie på. (Foto: Liv Seiff, Varingen)

Siri Gjelsvik

  • Frilansjournalist og forfatter
  • Barnebok («Monster under senga») Cappelen Damm 2017
  • Sakprosa («Fra kjernefamilie til stjernefamilie») Tiden Norsk Forlag 2018
  • Fast spalte i Tara.no
  • Journalist siden 1993

Øystein Østraat

  • Statsviter og forfatter in spe
  • Sakprosa («Fra kjernefamilie til stjernefamilie») Tiden Norsk Forlag 2018

Seksogsamliv.no

  • Sammen har de bloggen seksogsamliv.no
  • Navnet henspiller på to voksne med til sammen seks barn og så mye samliv som mulig
  • Der skriver de litt om prosjektet, og deler noen glimt fra nyfamilielivet.

Ordbok for nyfamilier (utdrag)

Kalenderkabal: Den i overkant intrikate barnefordelingskabalen som legges når sommerferien må planlegges i oktober året før, fordi eksen til samboeren til eksen gjerne vil bestille en tur til Tyrkia.

Stjernefamilie: Kjernefamilie som har endret form, men ikke funksjon. En familieform hvor det går an å drikke kaffe med eksens nye svigerforeldre og den nye partnerens gamle svigerforeldre uten å få panikk.

Kjærlighetsbarn: En form for barn som man visstnok bør ha for å vise sin kjærlighet, hvis ikke en forholdsoppdatering på Facebook er nok. Det er uklart hva som er forskjellen på kjærlighetsbarn og andre barn. Det er også uklart hvorfor mange mener at dette er en type barn man bør skaffe, selv om man allerede har en rekke bra barn allerede.

Kamel: I perioder hovedingrediens ved mange måltider etter at plan B er iverksatt.

Deltidssamboerskap: …hvis de ytre omstendighetene er slik at et heltidsskap ikke er praktisk mulig, eller at man ser at et deltidsskap innebærer godt over halvparten av fordelene som følger skap som oppbevaringsform, er dette en god modell.

 

 

Blogglistenhits

7 tanker om “Intervju om bokprosjektet vårt”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s