To tyverier og sju anbefalinger

Det er ikke sant at det ikke lønner seg å stjele. Vi stjal to bøker 15. desember, og har så langt både hatt glede av det og sluppet unna med det.

Her følger sju bokanbefalinger, til deg som skal kjøpe før jul, trenger noe å bytte til etter jul, eller vil på jakt på biblioteket. Tema er stort sett ulike fasetter av familieliv, så det er ikke helt tilfeldig at akkurat disse sju står på akkurat denne lista. Men først, en liten oppklaring av tyveriet:

Vi var på julebord hos forlaget vårt. (Jeg er fortsatt ikke mer forfatter enn at jeg synes det er enormt stas å si sånne ting som «forlaget mitt», så det er mulig jeg kommer til å gjenta noen ganger.) På denne festen var det en del ekte forfattere, som faktisk har skrevet, og ikke bare snakket om å skrive, helt ekte bøker. Og i hyllene stod noen av disse bøkene. Og med forfatterne og bøkene deres på samme sted, virket det som en helt naturlig idé å få bøkene signert og ta dem med seg hjem. Så det gjorde vi. Det er mulig vi får en faktura fra forlaget nå, men jeg liker best hvis jeg kan fortsette å si at vi har stjålet dem, for vi pleier faktisk ikke å stjele så mye.

FØRSTE TYVERI OG ANBEFALING

 

bryllupogbegravelser-jensm-johansson
Bryllup og begravelser, Jens M. Johansson

Den første boka vi stjal, stjal vi nærmest på oppfordring fra forfatteren. Det er mulig han ikke er helt enig i det, men vi bekjenner oss bare vekselvis til prinsippet om samtidig tilsvarsrett her på bloggen, noe som gjør det mye lettere å slenge ut slike påstander.

 

Jens M. Johansson har i «Bryllup og begravelser» skrevet en perle av en bok for stjernefamilier. Han beskriver så fint alle disse båndene på kryss og tvers av brudd og biologi, og hvordan man kan høre til og ikke høre til på en gang. Familier kommer i mange former, og former oss – enten vi vil eller ikke. Romanen er selvbiografisk, og ble gitt ut i 2013.

ANDRE ANBEFALING

 

9788210055195-300dpi
Et godt liv, Jens M. Johansson

Nok en Jens M. Johansson, med det samme vi er i gang: «Et godt liv» kom ut i år, og tar for seg familie og hvordan tilfeldigheter former et liv. (Denne boka kjøpte jeg ærlig og redelig tidligere i høst, bare så det er sagt.) Jeg liker så godt disse historiene som lag på lag på lag bygger både en person og en hel familiehistorie, og får lyst å lese meg bakover i dette forfatterskapet (må vurdere ytterligere tyverier, han har gitt ut ni bøker til nå).

 

Kuriosa: Da jeg begynte å lese denne boka, satt jeg ved en overfylt gate på Sola flyplass. Mannen som satt ved siden av meg hadde kneppet også den siste knappen i ullkofta, og leste en slags kirkealmanakk. Det vet jeg selvsagt fordi jeg alltid glaner på hva folk rundt meg leser. Det viste seg at han gjorde akkurat det samme. Og mye kan sies om den første siden i «Et godt liv», men noen kirkealmanakk er det virkelig ikke. Jeg ble litt rød, men ikke så rød som han ved siden av. Virginia Woolf har et uttrykk jeg liker så godt; «a little moment of being», altså disse små, gylne øyeblikkene som virkelig løfter dagen. Kjøp boka, finn en mann med kirkealmanakk. You only live once!

TREDJE OG FJERDE ANBEFALING

Ingrid Winter fortjener en egen bloggpost. Janne S. Drangsholt skrev henne til liv i fjor, i «Ingrid Winters makeløse mismot», og gav henne ytterligere farge i år, i «Winter i verdens rikeste land». Ingrid Winter er en slags overtenkende katastrofekatalysator; et litt hardt tilskrudd hverdagsmenneske som klarer å gjøre en del ting veldig komplisert. Jeg ler av gjenkjenneligheten, men liker mest av alt hvordan Ingrid nærmest har fått kjøtt og blod. Jeg knytter nevene når hun vaser seg ut på glattisen, og tenker «åneiåneiånei», og leser så fort jeg kan fordi jeg ikke orker noe annet enn at det må gå bra med henne til slutt. Det blir som en venninne jeg kanskje har, eller kanskje er, som av og til trenger å bli tolket i aller beste mening, og plassert i sofaen med et glass vin og stor tålmodighet. Jeg er veldig, veldig glad i Ingrid Winter.

FEMTE ANBEFALING

9788210055515-300dpi
Vær snill med dyrene, Monica Isakstuen

Monica Isakstuen vant Brageprisen for «Vær snill med dyrene». Boken handler om livet etter et brudd, og hvordan, eller om, det går an å dele et barn og et liv. Denne boka er så fin! Den er så full av den innvikla balansegangen mellom fornuft og følelser som følger når en familie brytes opp.

 

Sistesiden er en ordentlig knyttneve i magen.

 

SJETTE ANBEFALING

 

Layout 1
Endelig skal vi le, Birgit Alm

Når man er virkelig, virkelig blakk – ikke bare voksenblakk, men rett og slett fattig, i en verden hvor de andre har nye klær og Playstation og ikke er nødt å slåss med og for sin egen integritet og stolthet hver eneste dag – hvordan gjør man det? Ellinor Nor er alenemor, student og helt uten buffer på kontoen. Hun gjør irrasjonelle valg i ren frustrasjon, må rydde opp etter seg selv, og er sliten og fandenivoldsk med kullsvart humor.

 

Som en representant for en av de periodevis ganske voksenblakke, er Birgit Alms Ellinor Nor med meg når jeg av og til blir kvalm av å logge meg inn i nettbanken.

ANDRE TYVERI OG SJUENDE ANBEFALING

Her kommer dagens andre forsvar for stjeling: Vi synes vi var i en god stim, så da vi kom i prat om «Flaggtale», virket det veldig naturlig å tilegne oss den også, gjennom kombinasjonsøvelsen skåling, signering og stjeling, en slags triatlon vi åpenbart har talent for. Men altså; here goes: Det er mange år siden jeg har tilegnet meg en diktsamling, enten det er på den ene eller andre måten. Men jeg liker jo dikt, jeg har bare lett for å glemme det når jeg står der i bokbutikken og skal kjøpe noe å lese. Men etter dette tyveriet har jeg faktisk bestilt to diktsamlinger til, så aldri så galt osv.

I Dan Andersens «Flaggtale», kommer den norske middelklassemannen til orde. Referansen til Rudyard Kiplings «The White Man’s Burden» er gullfin. Jeg rapper en side fra boka som siste ord i denne lista med anbefalinger.

 

PS/ Det er bare Tiden-bøker på denne lista. Det er jo ikke helt tilfeldig, vi har lest veldig mye fra Tiden denne høsten, og når jeg sier det på den måten faller det seg helt naturlig å føye til «for det er jo forlaget vårt». Veldig fornøyd med å få sneket det inn en gang til. Men det er jo ikke alt vi har lest, så neste liste med anbefalinger blir stabelen med sakprosa for stjernefamilier. Innleggene er ikke sponset, med mindre stjeling regnes som sponsing, men nå kan det jo tenkes at vi snart får en faktura i posten uansett. Fortsettelse følger.

 

Blogglistenhits

2 tanker om “To tyverier og sju anbefalinger”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s