Antibiotikaresistens: Joda, det gjelder både deg og meg

Har du fått med deg informasjonskampanjen om antibiotikaresistente bakterier? Det kan virke som en litt fjern trussel. Det er det ikke.

Helsenorge. no om antibiotika og resistens
Informasjonsfilm fra helsenorge.no
Informasjonsfilm fra Leger uten grenser

I januar for to år siden var jeg litt pjusk. Vondt i halsen, litt influensafølelse i kroppen. Så begynte jeg å kaste opp. Jeg kaster sjelden opp, det er et sånt virus som nesten aldri biter på meg. Jeg googlet hvor lenge omgangssyke kunne vare, og stålsatte meg for et døgn eller to med faenskap.

Det var nesten det siste jeg gjorde.

Etter to døgn med oppkast var jeg så slapp og dårlig at jeg ringte legen. Jeg pleier (pleide) ikke å ringe legen så lett, men jeg hadde fortsatt godt over 40 i feber og skjønte at noe ikke var som det skulle.

Den neste uka er veldig uklar for meg. Jeg ble hentet i ambulanse, og etter et kjapt stopp innom legevakten kjørt videre til sykehuset på rød tur. Det tok litt tid før de fant ut hva som var galt. I mellomtiden fikk jeg sju forskjellige typer antibiotika, og CRP-en min nådde 396 før det snudde.

Jeg hadde fått streptokokker i halsen, som spredde seg til lunger, ledd og blod. Blodforgiftningen var nær ved å ta livet av meg. Jeg skjønte det ikke før etterpå; jeg var i morfintåke og synes sykehuspersonalet lagde fryktelig mye styr ut av dette her. Det var kanskje like greit at jeg ikke visste at de sjekket meg for organsvikt, da hadde jeg vel fått panikk. Dette var ute av min kontroll, og noen kritiske timer var det ute av alles kontroll.

Etterpå sa legen at jeg hadde vært heldig som klarte meg. Han sa også at jeg skulle være glad for at jeg ikke bodde i et land med mer antibiotikaresistente bakterier. Da hadde det ikke vært noe å lure på – jeg hadde vært død.

8Det var i utgangspunktet en filleinfeksjon, som bestemte seg for å by opp til fest. I løpet av et par korte dager gikk jeg fra å være pjusk, til å være dødssyk. Jeg lå på sykehus i en måned, og gikk på antibiotika i seks uker. Jeg var 10 kilo lettere da jeg omsider slapp ut av sykehuset; jeg kunne knapt gå, jeg hadde ingen styrke i kroppen. Jeg klarte ikke å løfte en kanne kaffe for å helle opp en kopp. Det tok månedsvis før jeg begynte å virke noenlunde normalt igjen. En del skader etter infeksjonen blir jeg ikke kvitt. Men jeg overlevde, og kjenner en dyp takknemlighet over at jeg slapp så billig unna, tross alt.

Denne teksten handler litt om meg, men mest om oss. Jeg skriver dette fordi informasjonskampanjen som pågår er så viktig. Før jeg ble syk sjøl, var antibiotikaresistens en veldig teoretisk problemstilling for meg. Litt sånn jadajadajada. Det hadde ikke så mye med meg å gjøre, jeg forbandt det først og fremst med reiser til mer eksotiske destinasjoner enn jeg vanligvis drev med.

Så feil kan man ta.

Se videoene, og hør på hva de sier:

Ikke bruk antibiotika med mindre det er absolutt nødvendig.

Støtt kravet om å utvikle nye typer antibiotika, så ikke de multiresistente bakteriene får overtaket.

For egen del kan jeg føye til: ring legen, selv om du tror det bare er en hardnakket manflu.

 

Blogglistenhits

6 kommentarer om “Antibiotikaresistens: Joda, det gjelder både deg og meg”

  1. kjempeviktig tema!! Så godt det gikk bra med æ den gangen!!! Og æ legger til et hipp hurra for at det brukes lite antibiotika i norsk landbruk! 😉 Marita S.

    Likt av 1 person

  2. Veldig viktig tema! Så bra at det gikk bra med deg! Har selv et barn som bare ville blitt fem måneder gammel om antibiotikaen ikke hadde virket da hun fikk hjernehinnebetennelse (med blodforgiftning og CRP på 392). Vi må spare antibiotika til de alvorlige tilfellene, ellers kan vi ende opp der at alle små betennelser blir livsfarlige.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s